V Prešove prebieha multikultúrny festival Galícia

19.06.2004 Celý región

Populárnovedeckou konferenciou na tému histórie a prítomnosti Galície sa začala 17. júna v Prešove slovenská časť programu multikultúrneho festivalu Galícia....
Populárnovedeckou konferenciou na tému histórie a prítomnosti Galície sa začala 17. júna v Prešove slovenská časť programu multikultúrneho festivalu Galícia. V jeho rámci sa večer predstavili ešte divadelné súbory z Poľska a Ukrajiny a sprístupnili už výstavu plastík poľského umelca Slawomira Golonku.

V piatok 18. júna prebehnú ukážky práce slovenských a poľských umeleckých remeselníkov, vystúpia spevácke zbory z Poľska a Ukrajiny a program mal uzavrieť večerný koncert skupiny Kryštof z Česka.
V tomto ročníku festivalu sú jeho dejiskom len tri mestá - zakladateľské poľské Przemysl, ukrajinský Ľvov a Prešov. Vystupujú umelci ôsmich krajín. Za slovenskú stranu v spoločnom programe vystupujú súbory Divadla Jonáša Z8borského v Prešove - boli už 13. júna vo Ľvove pri otvorení programu festivalu a pôjdu ešte v sobotu 19. júna do Przemyslu.
Vedúca odboru kultúry Úradu Prešovského samosprávneho kraja Eva Arvayová konštatovala, že samosprávny kraj sa pridal k organizátorom festivalu preto, lebo vidí v ňom výbornú príležitosť prezentácie rôznych kultúr \"bez hraníc\". Presvedčila ich aj účasť na minuloročnom programe.

(jj)
 

Vyberte región